DE CE ATÂTEA DIETE ȘI CARE E MAI BUNĂ CÂND MIE… ÎNCĂ ÎMI E FOAME?
Astea au fost întrebările vieții mele: de ce atâtea diete? Care e mai bună? De ce efect yo-yo? De ce atââââtea sfaturi contradictorii? Pastile de slăbit? Până cănd? Și aș putea continua cu întrebările ce le-am avut de-a lungul timpului despre diete, nutriție, fitness.
Long story short? Nu există dieta perfectă, care să meargă la toată lumea. Nu există influencerul perfect ce te va transforma așeaa peste noapte. Și clar nu există pastila care te slăbește peste noapte, ba chiar au efecte nu tocmai benefice.
DECI… AM MULT DE STUDIAT?
Nimeni nu vrea să audă asta, dar da, ai de studiat când vine vorba de sănătatea ta. Nu recomand nimănui să ia de bună diverse produse sau servicii super promovate, ca fiind singurele ce duc către rezultate rapide, dar și de durată, că numai de durată nu sunt. Este nevoie de a cerceta puțin înainte: ce doresc eu? Ce imi oferă? Ce zic alți clienți? Oare îmi e necesar?
Când vine vorba de sănătate și de slăbit, este necesar de gândit așa: dacă atâția ani cumva am făcut alegeri greșite, nu că mi-am dorit, ci pentru că atât știam, atunci o să am răbdare cu mine, cu corpul meu, cu mintea mea, să ajung pe o traiectorie ce mă aduce către calea bună pentru mine.
PĂI ȘI CÂND FAC ASTA ÎN SECOLUL VITEZEI?
Asta mereu îmi spuneam ca și cum așteptam să mă lumineze cineva instant și puf, de a doua zi am și dat două kile jos .
Zece minute dacă ne acordăm în fiecare zi să fim conștienti de ce mâncăm, ce simțim, ce analize să ne facem, ce să prioritizăm, suntem pe calea cea bună.
10 minute X 365 de zile = 3650 minute de conștientizare = 60 de ore în an.
60 de ore în an din totalul de 8760 în care ne prioritizăm… foamea.
Foamea de cunoaștere, foamea de sănătate, foamea de viată.
PRACTIC, DE UNDE SĂ ÎNCEP?
De la a face niște analize, de a nota într-un caiet ce alimente ne fac rău când le consumăm, de a avea cele trei mese pe zi în care includem și proteine pentru că sunt mai sătioase, de a avea relații bune cu cei din jur, iar pe cele căldicele pe cât posibil să le evităm și cel mai important… de a avea răbdare în tot acest proces.
Insist puțin și în zona psihologică a nutriției, nu pentru că aș fi un expert, ci pentru că mi s-a confirmat că atunci când ești tensionat, dar conștient de situație, nu mai riști să fii pradă gustărilor dulci/sărate, meselor haotice declanșate de moment.
CARE MAI E ROLUL NUTRIȚIONISTULUI ATUNCI?
Rolul lui intervine când vrem informații, sfaturi și o dietă personalizată mai rapid, cu un cost pe sedință. Practic plătim acel timp pe care un specialist l-a alocat in acumularea de informații, experiență, cursuri ș.a.m.d.
Cum vezi tu dietele și cât de informat/ă te simți când vine vorba de ele?
Ce îți stârnește mai mult interesul când vine vorba de nutriție și sănătate?